Wat is er te doen in het Sauerland? Winterberg of Willingen lenen zich bij uitstek als startpunt voor het maken van leuke uitstapjes met of zonder kinderen. Zowel met de auto of het openbaar vervoer zijn alle plaatsjes prima te bereiken! Op deze pagina een  impressie van de mogelijkheden aan leuke dorpjes en stadjes:
Altastenberg, Arnsberg, Attendorn, Altenfeld, Bestwig, Elkeringhausen, Frankenberg, Grönebach, Hildfeld, Hoheleye, Langewiese, Lenneplätze, Meschede,  Mollseifen, Neuastenberg, Niedersfeld, Olsberg, Schmallenberg, Siedlinghausen, Silbach, Soest, Warstein, Willingen, Ramsbeck, Winterberg en Züschen.

Uiteraard heeft het Sauerland vele mogelijkheden om lekker te overnachten in één van de hotels.


Dorpjes en stadjes in de omgeving

Uitstapje naar Altastenberg

Overzicht van Altastenberg met heuvels en bergenRondom dit plaatsje, net buiten Winterberg, veel skiliften en prachtige wandelmogelijkheden. Ook vindt u hier het hoogste punt van het Sauerland, de Kahler Asten.

 Uitstapje naar Arnsberg

Wat is er te doen in Arnsberg?

Uitstapje naar Attendorn

De druipteengrotten in Attendorn Atta Hohle

De druipteengrotten in Attendorn zijn een leuk uitstapje!

Attendorn is bekend van de druipsteengrotten, de Atta-Hohle (www.atta-hoehle.de).

Bestwig

Genieten in de achtbaan!

Genieten in de achtbaan van Fort Fun

Vlakbij het plaatjes Bestwig bevindt zich het pretpark attractiepark Fort Fun Sauerland. Dit park is écht een een heel leuk park om een dagje heen te gaan met de familie of het gezin. Ze hebben er verschillende attracties waaronder achtbanen, rodelbanen en waterattracties (Rio Grande). Kortom: Ga een keertje naar Fort Fun. Toegangskaartjes kunnen eventueel online worden gekocht via de website www.fortfun.de.

 Frankenberg

Raadhuis van FrankenbergDe plaats Frankeberg in het Sauerland heeft een schitterend Altstadt, welke ligt aan de Eder. Het centrum is autovrij, wat een bezoekje natuurlijk extra leuk maakt. Het centrum is opgedeeld in de Unter- en Obermarkt, waarbij ook het Rathaus (Raadhuis) staat, welke stamt uit ca. 1500. Vele vakwerkhuisjes geven dit plaatsje een autentieke indruk.

 Meschede

Meschede, gelegen aan de prachtige Hennesee, is een prachtige omgeving en een leuk startpunt voor het maken van een boottochtje. Voor meer informatie bekijkt u de website van Hennesee Rondvaarten (www.hennesee.de)

Neuastenberg

Neuastenberg: Een heel klein plaatjes, iets verder dan Winterberg. Behalve alle wintersportfaciliteiten is het wel eens leuk een bezoek te brengen aan het enige wintersportmuseum in de omgeving: Westdeutsches Wintersport Museum. Naast het museum vind u een gezellig restaurantje, gerund door Nederlandse mensen. Verder heeft Neuastenberg ook een Kartbaan (naast het Dorint Hotel Neuastenberg), het adres is: Winterbergstrasse.

Warstein

Uiteraard is Warstein bekend van de bierbrouwerij! Het is mogelijk om er een rondleiding te krijgen en af te sluiten met (uiteraard) een biertje en lekkere soep in het restaurant. Bekijk voor meer informatie de website www.warstein.de. Verder heeft Warstein nog een Wildpark (www.wildpark-warstein.de) en zijn de Bilsteingrotten (www.bilsteinhoehle.de) meer dan de moeite waard!

Willingen

Willingen is een prachtig plaatsje, zeer bekend vanwege de Wintersportmogelijkheden op en rondom de Ettelsberg. Overigens heeft Willingen de enige afgesloten skilift met gondels (www.ettelsberg-seilbahn.de) van het Sauerland. Boven op de Ettelsberg kunt u prachtig wandelen, en eventueel nog genieten van het uitzicht vanuit de uitkijktoren, de Hochheideturm (www.willinger-hochheideturm.de)!

Olsberg

Logo van Olsberg SauerlandOlsberg, de plaats waar u veelal langskomt op weg naar Winterberg. Olsberg heeft een erg mooi zwembad met wellnes faciliteiten: Aqua Olsberg. Kijk voor informatie en openingtijden op www.aquaolsberg.de.

Ramsbeck

Ertsmijn in RamsbeckErtsmijnen Ramsbeck: U bezoekt hier een ertsmijn, waar u een rondleiding krijgt onder leiding van een geroutineerde gids (duitstalig) die u alles over de ertsmijnen kan vertellen. U krijgt beschermende kleding aan en een helm op. Vervolgens rijdt u met een treintje de Dörnberg in, tot u zich zo‘ n 600 meter diep onder de grond bevindt. Deze attractie is niet geschikt voor mensen met claustrofobie of mensen die slecht ter been zijn. Zij kunnen zich wel goed vermaken in het museum of het bijgelegen cafeetje. Het is ook mogelijk om alleen het mijnbouw museum te bezoeken.  Website: http://www.hennesee-tourismus.eu/sauerlaenderbesucherbergwerk/

Schmallenberg

Op zoek naar een leuk stadje? Ga dan eens naar Schmallenberg: leuke slingerende straatjes en veel kleine winkeltjes. Zin in ontspanning? In het SauerlandBAD (www.sauerland-bad.de) kunt u genieten van de saunafaciliteiten. Meer informatie op de website van het touristenbureau: www.schmallenberger-sauerland.de

Soest (Duitsland)

Soest in Duitsland heeft leuke bezienswaardighedenHet gezellige stadje Soest in Duitsland is van de oudere steden in Duitsland. Kerken en groen zandsteen zijn leuke bezienswaardigheden voor deze plaats. Een bezoek aan dit plaatjes kan gemakkelijk worden gecombineerd met een bezoekje aan de Mohnesee, of misschien zelfs een rondvaart.